Top savjeti za uređenje funkcionalne i zabavne dječje sobe

dječje sobe

Top savjeti za uređenje funkcionalne i zabavne dječje sobe

Uređenje dječje sobe može biti pravi izazov, ali isto tako i zabavan projekt. Bez obzira uređujete li sobu za dijete od dvije ili dvanaest godina, važno je kombinirati funkcionalnost, sigurnost i zabavu. Evo naših top savjeta kako da dječja soba postane najomiljeniji prostor u kući.

Pametno iskoristite prostor

Kada se radi o dječjoj sobi, prostor je uvijek na cijeni. Svaki kutak može postati mjesto za igru ili učenje. Jedan od najboljih načina kako optimalno iskoristiti prostor je namještaj po mjeri. Tako možete iskoristiti čak i one manje pristupačne dijelove sobe, kao što su kutovi ili prostor ispod kreveta.

Krevet na kat kao multifunkcionalni element

Ako imate dvoje mališana koji dijele sobu, krevet na kat je rješenje koje će vam olakšati život. Ne samo da štedi dragocjeni prostor, već svaki “kat” može biti dječji privatni raj. Donji dio kreveta može se bez problema pretvoriti u mini forticu ili mjesto za čitanje.

Boje – ključni element u uređenju

Boje imaju veliki utjecaj na raspoloženje, pa ne zaboravite da zidovi u dječjoj sobi budu veseli i poticajni. Neka dijete sudjeluje u odabiru boja, no imajte na umu da umjerena razina boje može pomoći koncentraciji kad dođe vrijeme za radni stol i školu.

Praktičan i lijep namještaj

Dječja soba ne bi trebala izgledati kao iz kataloga namještaja za odrasle; ona bi trebala biti vesela, ali i funkcionalna. Ormari sa šarolikim vratima ili modularnim dizajnom odličan su izbor jer donose dodatni element igre i mašte.

Materijali bi trebali biti izdržljivi jer znate kako to ide: više godina = više eksperimentiranja s prostorom! Odaberite materijale koji su jednostavni za čišćenje jer se nezgode definitivno događaju.

Radni stol kao srce kreativne radinosti

Dio sobe treba biti rezerviran isključivo za kreativnost: radni stol je obavezan dio namještaja za svako dijete koje voli crtati, pisati ili slagati Lego kockice satima. Smjestite ga blizu prozora kako biste osigurali dovoljno prirodnog svjetla.

Status roditelja – “kralj organizacije”

Organizacija je ključ kod dječjih stvari koje nikada nisu na svom mjestu! Kutije za igračke, spremnici za knjige i viseće košare spasit će vas glavobolje. Bitno je naučiti dijete da se nakon igranja sve vrati na svoje mjesto.

Proces zajedničkog uređenja – dijete kao mali arhitekt

Uključitite djecu u proces uređenja koliko god možete. Na taj način ne samo da ćete osigurati da im se nova soba sviđa, nego će im to također pomoći razviti osjećaj odgovornosti za svoj prostor. Ovaj projekt zajedničkog rada donosi dodatnu zabavu i usklađuje želje s prilikama.

Fokusirajte se na realizaciju cilja

Na kraju dana, vaš cilj je stvoriti ugodan i siguran ambijent u kojem će vaše dijete provesti mnogo vremena radeći razne stvari – spavat će (da, stvarno!), učiti, igrati se… Sjetite se da je najvažnije stvoriti prostor koji će odražavati osobnost vašeg djeteta dok mu pruža udobnost i sigurnost koju treba.

Uređenje dječje sobe može biti zabavno putovanje kroz koje ćete puno naučiti o svom djetetu (i sebi!). Avanti roditelji! Pripremite četke, alate za sklapanje namještaja i krenite u avanturu stvaranja savršenog prostora!

Podijeli objavu:

Povezane objave